موج ممنوعیت جهانی علیه چت‌بات‌های DeepSeek چین

موج ممنوعیت جهانی علیه چت‌بات‌های DeepSeek چین

شرکت هوش مصنوعی چینی DeepSeek نگرانی و اعتراض نهادهای نظارتی را در سراسر دنیا به همراه داشته است. برنامه‌های هوش مصنوعی و چت‌بات‌های محبوب DeepSeek از سوی کشورها و نهادهای دولتی مختلفی ممنوع شده‌اند که درباره مسائل اخلاقی، حریم خصوصی و امنیتی این شرکت نگران هستند.

صدها شرکت هم DeepSeek را تحریم کرده‌اند. عمده‌ترین نگرانی آنها احتمال درز اطلاعات به دولت چین است. براساس سیاست حریم خصوصی DeepSeek، این شرکت همه اطلاعات کاربران را در چین نگهداری می‌کند، کشوری که طبق قوانین داخلی‌اش سازمان‌ها موظف هستند در صورت درخواست، داده‌ها را با مقامات اطلاعاتی به اشتراک بگذارند.

ایتالیا پس از بررسی‌های نهاد نظارت بر حریم خصوصی‌اش درباره نحوه مدیریت اطلاعات شخصی توسط DeepSeek، جزو اولین کشورهایی بود که این شرکت را ممنوع کرد.

در اواخر ژانویه، سازمان حفاظت از داده‌های ایتالیا (DPA) تحقیقاتی را درباره روش‌های جمع‌آوری داده توسط DeepSeek و تطابق آن با GDPR - قانون اتحادیه اروپا برای نگهداری و پردازش داده‌های شخصی در این اتحادیه - آغاز کرد. DPA به DeepSeek 20 روز فرصت داد تا درباره محل و نحوه ذخیره‌سازی داده‌های کاربران و موارد استفاده از آنها توضیح دهد.

DeepSeek مدعی شد که برنامه‌هایش مشمول قوانین اتحادیه اروپا نمی‌شوند. اما DPA ایتالیا این ادعا را نپذیرفت و برای حذف برنامه‌های DeepSeek از فروشگاه‌های اپل و گوگل در ایتالیا اقدام کرد.

وزارت امور دیجیتال تایوان اعلام کرد DeepSeek "امنیت اطلاعات ملی را تهدید می‌کند" و استفاده از هوش مصنوعی این شرکت را در نهادهای دولتی ممنوع کرده است.

وزارت تایوان در بیانیه‌ای گفت کارکنان بخش دولتی و تاسیسات زیربنایی حیاتی با استفاده از فناوری DeepSeek در معرض خطر "انتقال فرامرزی و نشت اطلاعات" قرار می‌گیرند. این ممنوعیت شامل کارمندان سازمان‌های دولتی، مدارس دولتی و شرکت‌های دولتی می‌شود.

دفاتر کنگره آمریکا هم هشدار دریافت کرده‌اند که از فناوری DeepSeek استفاده نکنند. مسئول ارشد اداری مجلس نمایندگان که خدمات پشتیبانی و راهکارهای تجاری به مجلس ارائه می‌دهد، به دفاتر کنگره اطلاع داد که فناوری DeepSeek "در دست بررسی" است.

گرگ ابوت، فرماندار تگزاس نیز دستور داد نرم‌افزارهای DeepSeek و دیگر شرکت‌های چینی روی دستگاه‌های دولتی این ایالت ممنوع شوند. نیروی دریایی آمریکا هم به پرسنل خود دستور داده از برنامه‌ها یا فناوری DeepSeek استفاده نکنند.

پنتاگون دسترسی به فناوری‌های DeepSeek را مسدود کرده است. ناسا نیز استفاده کارمندانش از فناوری DeepSeek را ممنوع کرده است. این خبر بر اساس یادداشتی است که مدیر ارشد هوش مصنوعی این سازمان به کارکنان اطلاع داده سرورهای DeepSeek خارج از آمریکا فعالیت می‌کنند و این موضوع نگرانی‌های امنیت ملی را برمی‌انگیزد.